Lütseum24

Värskeimad uudised

Lütseum24

Väike maja

Lütseum24

Üritused ja ülevaated neist

Lütseum24

Tähtpäevad, meeldetuletused, minevik

Lütseum24

Intervjuud, küsitlused, koolileht

pühapäev, 16. detsember 2012

Koolileht: Coup d'œil III ja IV


Koolileht: Coup d'œil III
Ümarlaua probleeme vahendavad Eleriin (X B) ja Ireene-Britt (X A).


46 poissi vs. 104 tüdrukut
 [– – –] Miks on poistest puudus? Peamiseks ümarlaual mainitud põhjuseks on koolist väljapoole imbuv hirmujutt lütseumist kui masinlike tuupurite koolist, mis juba eos lämmatab initsiatiivi meie kooli katsetele tulla, isegi kui huvi tegelikult oleks. Tüdrukutega on mõnevõrra lihtsam – kuna nad on juba loomult avatumad ja korralikumad, tuleb linnalegendidest hoolimata andekaid neiusid meie kooli igal aastal, väljakukkuvate poiste arvelt tekivad aga naistevõimuga klassid. Nenditi, et poiste nappus muudab kooli argielu üksluisemaks ning tundides võiks enam olla esindatud mehist vaatepunkti. Niisiis on igal lütseumlasel võimalik selles vallas midagi ära teha: ei tohi levitada õelat laimu palavalt armastatud kooli kohta! [– – –]



Koolileht: Coup d'œil IV
Mõned küsimused-vastused Mari Kalma (XII A) poolt läbi viidud intervjuust õp Pikkeliga.


Monsieur Pikkel

Kas te olete alati soovinud õpetajaks saada ja kellena te olete varem töötanud?
Mitte alati, elukutsega seonduvalt oli peas igasugu huvitavaid mõtteid …

Näiteks?
Meil tehti kutsesobivustesti kaheksandas klassis ja ühe valikuna panin sinna „kaugsõiduautojuht“. (Muheledes, mõeldes eelmisele lausele.) Seal oli kõiksugu paeluvaid ameteid veel, ent rohkem ma ei mäleta. Aa, väiksena meeldisid mulle kohutavalt rongid! Tahtsin rongijuhiks saada. Enne õpetajaks hakkamist ma praktiliselt töötanud polnudki. Väiksemaid otsi tegin, nt ülikooli ajal olin mõnda aega poes turvamees, aga ei midagi rohkemat.

Olete tuntud sellise õpetajana, kellel on õpilastega head suhted, selline muhe sell. Kuidas see niimoodi on kujunenud? Kas see tuleb teile pigem kasuks ja või tekitab probleeme?
See on kujunenud ikka noorusest tulenevalt. Ma julgen ennast veel suhteliselt nooreks pidada. Teisipidi on mulle semutsemist kõvasti ette heidetud, ei maksa vist väga palju küsida, kustpoolt. Aga ma arvan, et see [vaba käitumine] on üks võti, kuidas teha tundi elavamaks, et see poleks kuiv, igav ega tuim. Teen ennast pigem natuke lolliks ja olen lõbus, kui et tund on rampigav. Kahjuks kipub koolis ikkagi olema sedasi, et materjal võib olla nii huvitav kui tahes, aga kui inimesed on väsinud, siis ükski selline võte ei aita. Ütleme tõesti, et kui õpetaja teeb kas või natuke nilbeid nalju või midagi ootamatut, elavdab see natuke tundi ja lastel on ehk lõbusam ja parem õppida.Pikemalt loe paberkandjalt!


Koolileht: Üldkirjeldus ja Coup d'œil II


TRÜKISOE KOOLILEHE NUMBER JÕUAB SINUNI JÕULUKOHVIKUS!

MIKS OSTA „L’ÉCHO du LYCÉE“?

Esiteks lütseumlasesõbralik hind, väärt trükis on Sinu kõigest 60 eurosendiga!

On, mida lugeda. Sinuni jõuavad mahlakad reportaažid rebastepäevast ja Vaba Lava õhtust. Kokkuvõte sügisveerandi lõpul toimunud õpetajate-õpilaste ümarlauast tõestab, et leht võib omada ka laiemat kõlapinda. Siseringis arutatu jõuab vahetult iga lütseumlaseni. Kultuurihuvi rahuldab NO99 lavastuse „Iphigéneia Aulises“ arvustus.  Meelelahutust pakuvad viimasel leheküljel olevad õpetajate tsitaadid.

Saab rohkem teada kaaslastest enda kõrval. Jõuludel pöörame ligimesele alati rohkem tähelepanu, see väljendub elavalt ka lehes. Ilmuvad intervjuud õp Pikkeli ja IX b klassi õpilase Elo Mariaga, kes osales rahvusvahelisel astronoomiaolümpiaadil. Lisaks omalooming: oma mõtted toovad Sinuni lütseumi omaloomingu blogis juba ilma teinud autorid Liina Hints, Merilin Jürjo ja Sanne Org, midagi uut ja põnevat pakub Anastassia Belkov!

Adjöö, leinaraam! Uus kujundus pakub esteetilist silmailu, must toon on asendunud helgete halli varjunditega. Viimases lauses on peidus ka sisuline vihje: kas kolm staažikat õpetajat on kursis notoorse menuromaani „50 halli varjundit“ teemaga?

Lehega kaubeldakse jõulukohvikus. Väikesesse majja tulevad toimetajad ise ajalehte müüma.

Meeldivad lugemiselamusi!



_______________

Koolileht: Coup d'œil II
Neile, keda Vaba Lava õhtul kohal polnud, vahendab lühiülevaate Elsbeth (XII A).
Samalt üleslaadijalt on olemas ka teised esitused!

Lõik reportaažist:
Juba hommikul, kui saaliuksest korraks sisse piilusin, sain õhtusest olemisest pisut aimu: punakasroosad prožektorid (hea valik!) ja toolid olid juba kohtadele tõstetud. Saalis olid mõned toolidesektorid vaatega lavale (harjumuspäraste lauluvõistluse stiilis laudkondade asemel), akendevahelisi seinaviile katsid arvatavasti Mona Lisast ja Charlie Chaplinist mõjutatud ML ja CC plakatid, tagaseinas paiknes traditsiooniline toidulaudade kompleks, mis traditsiooniliselt pälvis ka kõige suuremat tähelepanu.
Edasi loe koolilehe paberkandjalt!

Wolves always travel in packs

Jaana Lindmets (X B) andis lahke loa jagada oma meistriteost laiema kommuuniga!

suuremalt vaatamiseks klõpsa pildil!