Lütseum24

Värskeimad uudised

Lütseum24

Väike maja

Lütseum24

Üritused ja ülevaated neist

Lütseum24

Tähtpäevad, meeldetuletused, minevik

Lütseum24

Intervjuud, küsitlused, koolileht

esmaspäev, 6. aprill 2015

Leesikate Belgia-Luksemburg-Belgia reis

Pärast tegusat kolmepäevast laagrit Võsul oli suurtel Leesikatel kõigest poolteist päeva, et end järjekordseks reisiks valmis panna.

Kolmapäeval, 18. märtsil kell 5.15 varahommikul kogunes suurem osa Leesikate põhirühmast Tallinna Lennujaamas, et võtta ette reis Belgiasse ja sealt edasi Luksemburgi. Meeleolu oli üsnagi unine, kuid tõotas tulla vägev sõit. Kell 7 väljus lennuk ning juba 2 ja pool tundi hiljem maandusimegi Brüsselis. Pärast mõneminutilist rongisõitu jalutasime oma hosteli poole. Esimese öö veetsime Brüsselis, Condo Gardens Hostelis, kõigest poole tunni jalutuskäigu kaugusel Brüsseli vanalinnast.

Asjad hostelisse jäetud suundusimegi Brüsseli vanalinna vallutama, kus sealsel raekoja platsil oli kokku lepitud kohtumine Jeaniga, kes oli ühtlasi üks õpetajatest, kes veebruaris koos Basse-Wavre kooli õpilastega Lütseumi külastas. Järgnes kolmetunnine vägagi hariv ekskursioon, kus nägime Brüsseli vanalinna, kuulsat pissivat poissi, Eurokvartalit, Magritte’i muuseumi ja palju muud ning kusjuures, seda kõike prantsuse keeles! Järgnes vaba aeg, mille igaüks sai sisustada oma äranägemise järgi: kes läks veelgi kultuuri nautima, kes suundus vanalinna, kes poodi sisseoste tegema.

Brüsseli vanalinn


Järgmisel hommikul, neljapäeval, olid Leesikad varakult üles rivistatud, et minna koos rongile ja sõita külla eelmainitud Basse-Wavre kooli nimega Collège Notre-Dame de Basse-Wavre (Basse-Wavre on Belgia keskosas asuva Wavre’i pisike eeslinn). Kool asub kunagise preestri seminari ajaloolistes ruumides, kuid on ise täiesti tavaline ilmalik avalik kool. Iga Leesikas osales koos sealsete õpilastega kahes õppetunnis. Seejärel esinesime neile erinevate autori- ja pärimustantsutega ning kaasasime neid ka ringmängudesse. Hiljem osalesime väga aktiivses ja tantsulises Zumba trennis, milleks oli meile spetsiaalselt kutsutud treener. Enne lahkumist pakkusid õpilased veel meile pisut kehakinnitust ning juba olimegi suundumas uuesti rongile, et minna Luksemburgi. Seal kohtusime oma host-peredega, kes meid kodudesse viisid.

Collège Notre-Dame de Basse-Wavre


Reedel, 20. märtsil kogunesime kell 12.00 Luksemburgi keskväljakule, Place d’Armes’le paaritunniseks ringkäiguks linnas. Meile näidati sealset elu ja olu, viljakaid maastikuvorme ning ilusamaid vaatamisväärsusi. Pärast seda oli kõigil ülejäänud päev vaba.



Laupäeva lõuna algas Leesikate esinemisega Luksemburgi Eesti Seltsi kutsel. Kohale olid tulnud kontserti nautima paljud sealsed eestlased. Jällegi esitasime autoritantse ja nn muuseumikava ning ei tantsisime mõned tantsud ka publikuga. Siin on ka mõned pildid esinemisest.





Õhtu veetsime küllaltki peenes itaaliapärases restoranis Porta Nova, kus tähistasime siiani olnud reisi tipphetki.

Pühapäeval, 22. märtsil oli varajane kogunemine Luksemburgi rongijaamas, et sõita tagasi Brüsselisse. Suundusime Eesti saatkonda Brüsselis, kus osalesime kontsertil. Lisaks meile esinesid seal kolm noort Eesti muusikut: Karoliina Kreintaal, Leana Vapper ja Katariin Raska, kes muuhulgas ka õpitoa korraldasid. Nad tutvustasid erinevaid pille ning nende mängimisviise ja võimalusi.  Järjekordselt olid Leesikate esinemiskavas mitmed autoritantsud, pärimustantsud ning lõpuks ka ringmängud ja tantsud publikuga. Pärast esinemist pakkisime oma asjad ja sõitsime lennujaama. Sealgi oli meil piisavalt aega, nii et sai sooritada veel viimased sisseostud ja süüa viimased eined enne lennukile minekut. Lennuk väljus pisut pärast kella 21 ning kuna hilinemise tõttu jõudsime tagasi Tallinna Lennujaama veidi peale südaööd. Lõpuring ja kojuminek. Isiklikust vaatenurgast oli tegu väga laheda reisiga ning loodan, et sääraseid tuleb veelgi.



- Gregor Põldmaa XIIB

Moelennuk 2015

13. märtsil toimus järjekordne G5 koolide noorte moeloojate võistlus Moelennuk. Ühtlasi oli tegemist juubeliüritusega, sest Moelennuk sai viieaastaseks. Lauluväljaku Klaassaali asemel oli ürituse toimumiskohaks hoopis Widescreen Studio Lasnamäel. Atmosfäär oli väga glamuurne, kuid mõnus. Catwalk oli U-kujuline, nii et osa publikust sai istuda moelava keskel. Tuled sähvisid nii ülevalt kui alt, seintelt sai vaadata eelmiste aastate kollektsioone. Kell kuus hakkas publik tasapisi kogunema. Ülikondades stjuuardid näitasid elegantselt, kus asuvad väljapääsud ja kus paikneb puhvet. Natuke peale seitset tõusis Moelennuk õhku. Õhtujuhiks oli meie oma kooli poiss Joonas Praks (XII B). Vaheajal musitseeris ansambel Slippery Slope. Kõhutäit pakkus kohvik Sinilind. Lütseumist astus Moelennuki võistlustulle lausa 5 noort moeloojat ja laval kõndis mitmeid tuttavaid nägusid koolist.

Celina Živel (X A) ja Dhelory Ristkok (JWG), kollektsioon “R&Z“


Ann Merit Toiger (XII B), kollektsioon “AMT-V“


 Krõõt Treial (XI A) ja Katriin Reinfeld (XI A), kollektsioon “La belle dame sans merci“


Iris Vilu (XII B) kollektsioon “Froteesus“ võitis peaauhinna, milleks oli praktikakoht Baltika moemajas ja 250 eurot Siisoni krediiti.


  
Parimaks modelliks kuulutati Johan Felix Blumfeldt (X A), kes osales kollektsioonis “R&Z“



Lend möödus olulise turbulentsita. Üritus oli algusest lõpuni hästi korraldatud. Noored moedisainerid olid kollektsioonidega kõvasti vaeva näinud. Keerulised konstruktsioonid, skechersid, pisikesed lambikesed kehadel (või suus!), huvitavad materjalid ning nipsakad kollektsioonide nimed ja kirjeldused ei jätnud kedagi külmaks. Kindlasti sai iga kohalolija korraliku doosi väärt moekunsti.

Lisainfo ja galeriid: http://moelennuk.tumblr.com/


-Helena Juht, X A