Lütseum24

Värskeimad uudised

Lütseum24

Väike maja

Lütseum24

Üritused ja ülevaated neist

Lütseum24

Tähtpäevad, meeldetuletused, minevik

Lütseum24

Intervjuud, küsitlused, koolileht

esmaspäev, 19. mai 2014

Lütseumi kirbuturg

Neljapäeval, 15.mail, toimus lütseumi staadionil kirbuturg. Klasside lauad olid kõikvõimalikke kaupu täis laotud ning pea igaühele leidus midagi huvipakkuvat - müüdi filme „High School Musicalist“ „Harry Potterini“, raamatuid Puškini luulekogust Videviku saagani, riideid igale maitsele, vanu kaameraid. Peale selle oli võimalik osta ka toidupoolist.




Kliendid ja müüjad said omavahel hästi läbi ning osalistele meeldis vaba ning lõbus õhkkond, mis aitas kogu suhtlemise kergemaks teha. Isegi kui müümine kõige paremini välja ei tulnud, muutis igati toredate klientidega rääkimine tuju igatahes paremaks.


Kirbuturu raames toimus veel oksjon, millega sooviti aula ruloode jaoks raha koguda. Oksjonielevus jõudis ka nendeni, kes ise osaleda ei soovinud. Ilmselt õhtu suurima üllatusena pakuti õpetaja Ney kleepsu eest tervelt 11 eurot. Juba eelnevalt jutuainet pakkunud Markus Lippuse „Ühtse Eesti“ särgi omanikuks sai Ott Oopkaup.



Kirbuturul sai osaleda ka õnneloosis ning piletiostjate vahel läksid hiljem peaauhinnana loosi Loomaaia perepilet ja restorani Le Château 30-eurone kinkekaart.




-Ramona Mägi (VII A)

Puhta spordi võimalikkusest Eestis

Kolmapäeval 14. mail käis Xb klassis külas Elina Kivinukk sihtasutusest Eesti Antidoping, et rääkida ausa spordi põhimõtetest ning dopinguvastasest võitlusest. Õpilased mõtlesid aktiivselt kaasa ja esitasid igati asjatundlikke küsimusi dopinguproovi andmisest, petmisest spordis ja geenidopingust.

Tunnist jäi kõlama kaks olulist sõnumit: tuleb meeles pidada, et sportlane on alati vastutav selle eest, mis ja mil moel tema organismi satub. Samuti saab igaüks dopingujuhtumitest teada anda, et hoida sport puhtana. Kui sportlasel tekib kahtlusi, saab nii ravimite kui toidulisandite koostisosasid kontrollida veebilehelt www.antidoping.ee, ega need ei kuulu keelatud ainete nimekirja.


Tunni lõpuks anti soovitusi sportlasele, kes on jäänud dopinguga vahele. Sportlane tunnistas: „Olin kaua vigastatud. Kui sain taas võistlema hakata, olin pikalt ajagraafikust maas. Oli selge, et see heidab halva varjundi kogu hooajale, rääkimata armetutest tulevikuväljavaadetest. See kõik mõjus masendavalt ja nii seda siis tegingi. Mul on sellest kahju … Aga mida muud ma pidin tegema?“

Siit Xb klassi soovitused sportlasele:

·         Lepi oma vigastusega (sportlastel ongi vigastused igapäevased), treeni ja proovi hakkama saada kõrvalise abita.
·         Sul peaks olema nii palju mõistust peas, et teada: doping on illegaalne ja selle kasutamine ei lõpe hästi. (Vahel mõtleme, et sellistest inimestest on kahju.)
·         Saa üle faktist, et sa ei saa kohe teistele järele jõuda ja saa edasitreenimiseks toetust vanematelt ja sõpradelt.
·         Uuri alternatiivseid aineid, mida kasutada keelatud ainete asemel, sh ka toitaineid/toidulisandeid.
·         Tee kergem hooaeg
·         Tee trenni (teised näevad palju vaeva ja sa saaksid lihtsalt ühe aine kasutamisest sama tulemuse??!!)
·         Võta see aasta vabaks ja parane (keegi ei saa öelda, et sul on halb hooaeg, kui sa oled selle vahele jätnud), kooskõlasta treeneriga treeningplaane, et vormi jõuda
·         Oleksid pidanud arvestama tagajärgedega ning uurima sarnaste juhtumite kohta.
·         Konsulteeri arstide või teiste treeneritega, et saada häid soovitusi taastumiseks.
·         Pöördu sensitiivide poole
·         Uuri kiiremate ja tõhusamate treenimisvõimaluste kohta
·         Õpi uus amet
·         Mediteeri (masenduse vastu)
·         Hakka treeneriks
·         Liitu anonüümsete dopingutarvitajate rühmaga :)
·         Loobu sellest hooajast ning keskendu juba järgmisele hooajale – saaksid ilmselt eelise võrreldes teiste sportlastega.
·         Tõsta teadlikkust dopingu ohtudest ning seejärel on loomulik dopingut mitte tarvitada. Kriminaal siuke!
·         (soovitus kirja vormis) Kallis Kris, ära kunagi kaota lootust ning usu ikka endasse ja oma võimetesse. Hoia kõva! Oma eesmärkide nimel tuleb vaeva näha ning peale vigastust kaotatud aja tagasitegemiseks tulebki rohkem pingutada ja intensiivsemalt treenida. Tulemus on palju rohkem väärt, kui oled selle ausal teel saavutanud.




Mida sina soovitaksid?


Ausa spordi kohta saab rohkem lugeda www.antidoping.ee, samuti leiab sealt kõige uuema keelatud ainete nimekirja. Külalistund toimus Eesti Spordimeditsiini klastri SportEST ja SA Eesti Antidoping ühisprojekti raames, mis on kaasrahastatud EASi kaudu Euroopa Liidu Regionaalarengufondist.