Lütseum24

Värskeimad uudised

Lütseum24

Väike maja

Lütseum24

Üritused ja ülevaated neist

Lütseum24

Tähtpäevad, meeldetuletused, minevik

Lütseum24

Intervjuud, küsitlused, koolileht

pühapäev, 10. veebruar 2013

Stiilinädal // Teisipäev kui II maailmasõda ja edasine

Nagu kõik vanemad ja ehk ka osad nooremad lütseumlased teavad, on kohe-kohe käes traditsiooniline stiilinädal. Just nagu varemgi, jõuavad siia blogisse kuni selle nädala lõppemiseni igal päeval mõned näpunäited riietuste, aksessuaaride jms kohta.
____________________________________________________


Käes on nõuannete viimane päev, sest juba umbes-täpselt 12 tunni pärast saab Stiilinädal alguse! Seega - teisipäev ehk II maailmasõja ajal ja pärast (postitus saab lihtsamaks lugemiseks olema üsna lühike, kuid ajalooliselt huvitavat tausta saavad kõik huvitundjad lugeda siit):

Muidugi meenuvad seda ajaloolist sündmust mainides esimesena ikoonilised natside ja fašistide vormid – punased lindid käsivarte ümber, valged triiksärgid ja lipsud, teenetemärgid vormiriietusel, nokaga mütsid, valged kindad. ,,Kas on siis võimalik kuidagi teistmoodi riietuda?’’ küsivad mõned. Vastus on jah, käsitleda võiks nii mõndagi. II maailmasõja ajal võeti esimesena kasutusele tehiskiust kangad, eelkõige kunstsiid, viskoos ja sünteetiline nailon. Üha enam õmmeldi riietele lukke. Suure depressiooni mõjul hakati konservatiivsemalt riietuma.

Mehed:

Meeste laiade äärtega pükse kitsendati, peakattena kasutati viltkaabusid, jakkide all kanti triiksärke, laiadel lipsudel ja kaelasidemetel olid silmapaistvad geomeetrilised kujundid.
Enamasti riietuti sõjaväevormidesse.


Naised:

Naiste moemaailmas muutusid seelikud pikemaks, 20ndatel muudetud vöökoht liikus tagasi oma tavapositsioonile naiseliku stiili säilitamiseks, seelikutega kanti lihtsaid pluuse. Pikad kindad saavutasid populaarsuse niisamuti kui peakatted. Erksad värvid kadusid, need asendati musta, beeži, valge, pruuni või halliga. Sõjaväes tegutsevatel naisterahvastel olid seljas pruunikad-rohekad püksid ja kombinesoonid. Ajakirjad sisaldasid õpetusi meesteriiete kohandamiseks naiste omadeks, sest mehed kandsid vormi ja tavariideid ei kasutanud.
Sõjaväeriietest mõjutatuna kanti nn Eisenhoweri jakke vöödega.


Esmaspäev: 20ndate ja 30ndate idülliline Eesti Wabariik
Teisipäev: II maailmasõja ajal ja järel
Kolmapäev: Hipid ja kuldsed 60ndad
Neljapäev: Disko pole oluline, punk on põhiline?
Reede: Publiku lemmik- unine hommik pidžaama ja sussidega

 

Ürituse event ka siin: http://www.facebook.com/events/121443451367471/?fref=ts 

Kena Stiilinädalat teile kõigile, võtke viimast!

Liina