Lütseum24

Värskeimad uudised

Lütseum24

Väike maja

Lütseum24

Üritused ja ülevaated neist

Lütseum24

Tähtpäevad, meeldetuletused, minevik

Lütseum24

Intervjuud, küsitlused, koolileht

reede, 5. veebruar 2016

Õpetaja Raali muusikasoovitus

Minu muusikamaitse oleks pidanud paika panema juba mu sünd. Legendi kohaselt hakkasin siia ilma tulema päikselisel maikuu päeval aastal 1984, mil mu ema oli igaaastasel Tõrva laadal. See oli aeg, kui kõige popimad poisid võisid olla Modern Talkingu omad, nii ka vanal Liivimaal, kus nad laadaplatsi kõlaritest olla üüranud.  Õnneks saan nentida, et see väike vahejuhtum ei kujundanud mu muusikamaitset.

Lapsepõlvest on ikka kõige eredamalt meeles laulud, mida ema mulle laulis, siiamaani tuleb heldimus, kui laulan oma lapsele „Kivilt hüppas väike konn...“ . See küll ei lähe muusika alla aga nostalgiat tekitab Ameerika hääle signatuur, mis alatihti vanaisa suurest raadiost kõlas. Mäletan ka, et vanaisa kuulas garaažis tööd tehes alati klassikaraadiot ja kuna mulle meeldis alati ta tegemisi jälgida, siis on ehk seegi mu maitset kujundanud.

Olen kindlasti nn MTV põlvkond, võisime naabritüdrukutega tunde, vahel isegi päevi seda kanalit vahtida, seejuures hoidis pinget üleval ennustamine, mis laul tuleb järgmiseks. Klassikaaslastega olid mul „hea muusika“ osas alati lahkarvamused, kui nemad fännasid Backstreet Boysi ja Spice Girlsi, siis ma püüdsin iga hinna eest tõestada, et ainus kuulamist väärt stiil on rock, eriti Indie..kuulasin tollal Oasaist, Bluri, Jamesi jne. Läksin oma maitse peale surumisega isegi nii kaugele, et tegin keskas ühe plaadi (toona spotifyd ja youtube polnud), mida  sõbrad-klassikaaslased pidid iga pidu kuulama (David Gray, Cat Stevens, Goo Goo Dolls, Osasis, REM, Wonders, U2, Wyclef Jean, Louis Armstrong...) Praeguseks on see plaat tõusnud legendi staatusesse -  „roosat plaati“ oodatakse igale koosviibimisele... ilmselt jällegi keskanostalgia.  

Ahsoo siiski ka mul olid luukered kapis -  Kelly Family ja Rod Stewart...viimase vabanduseks on kähisev hääl, mis on mu nõrkus. Näiteks 11. klassi päeviku peal oli mul suur Lenny Kravitzi pilt, teda ma kuulasin  järjest paar aastat ja iga päev! Sel ajal kuulasin kindlasti Vennaskonda ja Terminaatorit, viimaste plaadid võtsin hiljuti lapsepõlvekodust kaasa, kuulasin neid tagasiteel, tundus endiselt hea...ei teagi kas tegelikult ka on või on nostalgia???

Heietamine kõrvale jätta, siis ikka ja jälle on head: Alanis Morisette, Sinead O´Connor, Edith Piaf,Lykke Li, ZAZ, Jessie Ware, Guns´n Roses. Lemmiklauludest meenuvad kohe: Goo Goo Dolls „Iris“, Triggerfinger „I Follow Rivers“, The Verve „Bittersweet Symphony“. Eesti omadest: Vaiko Eplik, Jääääär, Kõrsikud, Maarja Nuut, Zetod, Ewert and the Two Dragons. Arvo Pärt. Reedel võttis pisara silma, kui Põhjamaade Sümfooniaorkester mängis Elgarit. Kodus tunde ettevalmistades on viimasel kuul inspiratsiooniks olnud Florence and the Machine, nägin, et nad esinevad juulis Hyde Parkis...eks näis! Selle kirjutamise lõpuks on lood playlistis jõudnud George Ezra Budabestini :)