Lütseum24

Värskeimad uudised

Lütseum24

Väike maja

Lütseum24

Üritused ja ülevaated neist

Lütseum24

Tähtpäevad, meeldetuletused, minevik

Lütseum24

Intervjuud, küsitlused, koolileht

kolmapäev, 27. november 2013

Gräff - vanad müürid murtud ja räämas seinad kaetud!

Meie kooli kõige esimese õpilasfirma Gräff tegevusaasta hakkab lõpusirgele jõudma ning on aeg teha kokkuvõte meie saavutustest. Tulevaste boheemlastest ärihaidena oleme teinud palju-palju kunsti (võimalik lähemalt vaadata http://www.seinakunst.ee/tehtud-tood/ ), osalenud messidel, kus suutsime väga paljusid inimesi üllatada oma innovaatilise ideega, ning andnud ka ise suure panuse teistesse grafitiüritustesse. Meie kõiki tegemisi oli võimalik jälgida aastaringselt nii Facebookis kui ka ametlikul kodulehel.

Rajasime oma firma sellisele ühiskondlikule probleemile nagu nulltolerants grafiti vastu. Tegevusaasta alguses võtsime endale eesmärgiks murda vana kole müür linna ja tänavakunsti vahel. Meile öeldi, et see on võimatu. Nüüd on meil aga ette näidata tõestusmaterjal - oleme hakkama saanud võimatuga ning Tallinnas on olemas ajaloo esimene legaalne grafitisein. Kaks suurimat sündmust, millega jõudsime aasta jooksul end siduda, olid Supergraafika konkurss ning Street Art Jam.


„Supergraafika“


„Supergraafika" projekt kasvas välja Tallinna linna noortevolikogu poolt mitu aastat kestnud võitlusest linnavõimudega küsimuses, kas grafiti on ainult üks jube sodimine või leidub ka noori andekaid kunstnikke, kes suudaksid oma piltidega tuua linna lisaväärtust. Gräff ühines selle võitlusega juba eelmise aasta detsembris. Närvesöövate vaidluste ja usina lobitöö tulemusena saime viimaks linnalt loa legaalseks grafitiks. Konkurss oli esimene samm tõestamaks, et grafitiga on võimalik luua midagi lummavalt ilusat. Selle eesmärk oli tõsta Tallinna linnas grafiti staatust ning anda andekatele kunstnikele võimalus näidata legaalselt avalikus linnaruumis oma kunsti. Konkursile laekus nii kodumaalt kui ka Soomest ja Lätist üle 60 kavandi, mille hulgast valiti välja 10 parimat, kes pääsesid 5. oktoobril Lasnamäel, Laagna ja Rahu tee ristil paiknevale seinale oma tööd tegema. Kandidaatide hulgas oli nii algajaid kunstihuvilisi, professionaalseid grafitimeistreid kui ka graafilisi disainereid.

Laagna tee seina avamist saatis menu. Kohal olid peale kunstiarmastajate nii mõnedki linna tähtsad poliitikud, kes silmad punnis imestusest õhku ahmisid, kui teostelt valged katted langetati. Oma üritusega jõudsime isegi Postimehe esilehele. Meie õpilasfirma logo seisab tänumärgina uhkelt sellel samal seinal kunstiteostega kõrvuti. ÕF Gräffist aitasid projekti valmimisele kaasa Kea Kruuse, Pauliina Ranne ning kunstnik Martin Roosna.

Mõned suurepärased teosed:







„Street Art Jam“




Street Art Jam oli tänavakultuurifestivali JJ-Street Baltic Sessioni raames toimuv põnev kahepäevane tänavakunstifestival, mis propageeris tänavakunsti kui kunstiliiki ning suunas noori positiivsele ja vastutustundlikule eneseväljendusele. Just seetõttu otsustas Gräffi meeskond kaasa lüüa ürituse korraldamisel.

Festival koosnes kahest osast: esimesel päeval toimus Tallinna linnatänavate puhastamine meeskonna, osalejate ja vabatahtlikega, ning teisel päeval juba Telliskivi Loomelinnakus võistlus, kus kogenud tänavakunstnikud jagunesid meeskondadesse, et teha suurele seinale ühtse temaatika alusel tänavakunstitöid. Linnaelanikel oli võimalik jälgida kogu protsessi, kuidas tühi sein kattub huvitavate, oskuslike ja ilusate kunstitöödega. Paralleelselt võistlusega oli huvilistel võimalik ka ise eraldi lõuendil proovida kätt joonistamises. Samuti ei puudunud kohapealt ka muusikatelk oma Dj'ga, mis külma sügisilma päikest tõi.

Festivali eesmärgiks oli ühendada erinevatest rahvustest noori tänavakunstihuvilisi ning luua neile võimalusi omavahel kontaktide loomiseks ja ideede vahetamiseks, mis õnnestus väga hästi, sest peale Eesti oma tegijatele osalesid võistlusel kunstnikud Soomest, Lätist, Venemaalt ja Tšiilist.

Võistluseväliselt valmis F-hoone kõrvale Läti kunstniku KIWIE ja Venemaalt pärit Tad Crew ühistööna eepiline piece, mille sarnast Eestist on raske leida.
Gräffist olid Street Art Jami meeskonnas Risto Roosve, Erki Laansalu ja Kea Kruuse. Lisaks korraldusabile sai projekt tänu meile suure osa oma eelarvest.
Grafiti Jamil toimuvast on võimalik vaadata siit https://www.youtube.com/watch?v=gbvgEbrDFM0

Eestlase Jamali teos, kes on ühtlasi ka Grafiti Jami võitja!


 Soome EA Crew pälvis teise koha


Kolmanda koha saanud eestlase Neki töö

-Anett Michelle Valdner, (XII A)

Õpilasfirma Gräff teeb kõrgetasemelist kunsti kodu- ja kontoriseintele. Gräffi kuuluvad Risto Roosve, Anett Michelle Valdner, Erki Laansalu ja Kea Kruuse.Tellimine kodulehelt http://www.seinakunst.ee/.