Lütseum24

Värskeimad uudised

Lütseum24

Väike maja

Lütseum24

Üritused ja ülevaated neist

Lütseum24

Tähtpäevad, meeldetuletused, minevik

Lütseum24

Intervjuud, küsitlused, koolileht

neljapäev, 23. jaanuar 2014

Stiilinädala neljapäev- SOTSIALISTLIKU REALISMI TÄHE ALL

       Nagu kõik vanemad ja ehk ka osad nooremad lütseumlased teavad, on kohe-kohe käes traditsiooniline stiilinädal. Just nagu varemgi, jõuavad siia blogisse kuni selle nädala lõpuni igal päeval mõned näpunäited riietuste, aksessuaaride jms kohta.  Stiilinädala neljapäeva, 13.veebruari teemaks on "Sotsialistliku realismi tähe all", lihtsustatult öeldes sotsrealism, NSVL ja proletariaat.
_________________________________________________________________



Sotsialistlik realism on Lenini ja Stalini ideoloogiline kunstistiil. Nõukogude ajal oli see ainus ametlikult lubatud kunstivool. Sotsialistlik realism kujutab alamklassi võitlust kõrgklassi vastu  Nõukogude Liidus või muudes kommunistlikes maades.

Boris Vladirmirski ’’Lenin punases ehas“
Pärast 1917. aasta Oktoobri-revolutsiooni oli inimestel õigus ennast vabalt väljendada, kõigest maalida, kirjutada vms. Enamasti hakkas levima futurism ja toimus rohkelt loomeinimesi siduvaid  koosviibimisi ning  koostati manifeste. Ajastu väljapaistvaimaks loovisikuks võiks nimetada vene luuletajat Vladimir Majakovskit.
Sotsialistlik realism Eestis

1929. keelustati kõik kunstirühmitused Nõukogude Liidus ja need saadeti laiali. Kehtima jäi ainult üks kunstivool  ja selleks oligi sotsialistlik realism, mis pidi ülistama Nõukogude Liitu, Stalinit  ja sotsialismi. Enamasti olid teosed plakatlikud. Selle kunstistiiliga tegelejatele oli antud luba olla töötu ja vaba, aga tingimusel, et nad levitavad sotsialistliku realismi. Sellele rakendati järelvalve. Tihti korraldati n-ö ’’kriitikaüritusi’’, kus inimesed hindasid kunstniku tööd. Paljud loomeinimesed, kes ei pidanud kinni seatud reeglitest, hukati, saadeti sunnitöölaagritesse või küüditati. Teised said edasi töötada üksnes salaja, kuid mitmed loobusid ja põgenesid Nõukogude Liidust.

’Viktor Karrus ’’Vilja riigile’’

Aastal 1963 avaldas Roger Garaudy,  Prantsuse kommunismi juhtfiguur, raamatu ’’Piirideta realism’’, milles ta tõestas, et modernism võib olla ka realism. See ja paljud teised tegurid viisid sotsialistliku realismi kui kunstistiili lagunemisele juba enne Nõukogude Liidu lagunemist.
Praegu võib seda kunstivoolu näha vaid Põhja-Koreas ning teatud kujul ka Hiina Rahvavabariigis.

Chiang Dai-chein (Zhang Daqian)
(Sotsialistlik realism Hiinas)

Sotsialistlikku realismi ei leidu ainult kujutavas kunstis, vaid ka kirjanduses. Sotsialistliku realismi esimeseks näiteks ja niinimetatud eeskujuks kirjanduses võib tuua Maksim Gork’i romaani ’’Ema’’.

Nagu piltidelt saab näha, siis enamikel sotsialistliku realismi stiilis töödel on pildil tööd tegevad inimesed või Stalinit ülistavad kodanikud. Naistel on rätikud peas, heledam pluus ja pikad seelikud või hoopis rahvariided. Meestel on tunked või lihtsalt pikad püksid, lohakad üleskeritud varrukatega triiksärgid ja tihti on ka sonimüts peas. Ka nemad kannavad rahvariided.


Autor tundmatu. Pildil on kirjas 
’’Meie noored südamed tuksuvad meie ühiskonna jaoks’’

Koostajad: Johanna Alvin ja Helena Kask, 8.B klass