Lütseum24

Värskeimad uudised

Lütseum24

Väike maja

Lütseum24

Üritused ja ülevaated neist

Lütseum24

Tähtpäevad, meeldetuletused, minevik

Lütseum24

Intervjuud, küsitlused, koolileht

kolmapäev, 2. oktoober 2013

Lütseum 92!


 Täna, 2. oktoobril, tähistas Tallinna Prantsuse Lütseum oma järjekorras 92. sünnipäeva. Nagu eelnevail aastail, oli tänanegi meie kõigi jaoks veidike tavapärasest erinev – lisaks vaid kolmele esimesele koolitunnile käisid klassijuhatajatundides muljetamas lütseumi juba ammu-ammu lõpetanud vilistlased!

Tundus, et ärevas peotujus polnud mitte vaid õpilased, vaid ka õpetajad – kolm koolitundi läksid lausa linnutiivul ning kätte jõudiski kauaoodatud lütseumi sünnipäevaaktus. Abituurium oli kindlasti õhevil kauaoodatud säravate märkide saamise pärast, sümboolsed kingitused said Õpilasesinduse igakülgse aitamise eest ka õp. Maarits ja majandusjuhataja Marika Rauam, kes koolivaimule edendamisse suure panuse on andnud.

Sümboolsed kingitused õp. Maaritsale ja Marika Rauamile


Siiski ei saanud pidulikust kogunemisest osa terve lütseumipere. Väiksemaid lütseumlasi, kes veel aktusele pääasemist aasta-paar ootama peavad, külastasid täna kooli oma vilistlased, kes veel koolipinki nühkivatele õpilastele kooliga seonduvatest säravaimatest mälestustest pajatasid. Olen kindel, et mälestuskilde lütseumist jätkub ka meil endil meenutamiseks veel pikkadeks aastateks!


Peale aktust suundus terve koolipere tasapisi Estonia teatri poole, kus toimus iga-aastane Lütseumi sünnipäevakontsert. Igaüks küll omas tempos, kuid kohale jõudsime me siiski kõik, sest Estoniasse jõudes võttis sinipunavalgete mütsidega koolilaste sagin silme eest kirjuks. Seekordsel kontserdil astus üles noortest andekatest muusikutest koosnev klveritrio, kuhu muuseas kuulus ka tänavuse Klassikatähtede võitja, tšellist Marcel Johannes Kits. Kontsert oli vapustavalt kaunis nagu alati ning klassikalist muusikat jagus selle lühikese kolmveerandtunni jooksul kahtlemata igale maitsele!


Õnne tuleks kindlasti soovida ka värsketele Lütseumi teenetemärgi omanikele, Anne Küüsmaale ning eelmisel aastal lütseumi lõpetanud Ann-Kristin Kruugile, kes on oma tegudega kujundanud lütseumi just selliseks, nagu ta täna on. Joyeux anniversaire!

- Triin Olde (XI A)

Leesikate kirjeldused-meenutused Taiwanist

Kuu aja eest naasid Taiwanis* Eestit esindanud Prantsuse Lütseumi tantsutrupi liikmed kodumaale. Pea kaks nädalat oli oldud riigis, mille kultuuriruum ning üldine elu-olu siinsest niivõrd erineb. Sellest tulenevalt oli palavate päevade jooksul kuhjunud ka suurtes kogustes mälestusi ning mõtteid, mida pärast koduste rõõmuks ette kanda.

Isekas oleks selline infotulv aga nõnda kitsasse ringi paigutada – ka koolivennad-õed sooviksid näha terviklikku pilti reisist ning kuulda sekka ka mõnd värvikamat seika, mille tõttu toimubki tulevasel neljapäeval, 26-ndal septembril, kell 16.15 Leesikate Taiwani õhtu, kus võib lisaks juttudele festivalil toimunust, kohalikust toidust ning taifuunist kuulda ka isikliku taustaga pajatusi, kuhu kuuluvad näiteks Janeku rõiva-odüsseia, pruudirööv ning raha pärast valatud nii kurbuse kui ka rõõmu pisarad.

Kõik on oodatud ning kergeks kehakinnituseks on Leesikate poolt kaetud ka laud!

* Leesikad esinesid augustis Yi-lanis toimunud Yilan International Children´s Folklore and Folkgame Festivalil

- Joonas Praks (XI B)

Kes aga homme tulla ei saa, siis Leesikad pidasid reisi ajal blogi: http://leesikadtaiwanis.blogspot.com/