Lütseum24

Värskeimad uudised

Lütseum24

Väike maja

Lütseum24

Üritused ja ülevaated neist

Lütseum24

Tähtpäevad, meeldetuletused, minevik

Lütseum24

Intervjuud, küsitlused, koolileht

neljapäev, 7. veebruar 2013

Stiilinädal // Neljapäevane "Disko pole oluline, punk on põhiline?"

Nagu kõik vanemad ja ehk ka osad nooremad lütseumlased teavad, on kohe-kohe käes traditsiooniline stiilinädal. Just nagu varemgi, jõuavad siia blogisse kuni selle nädala lõppemiseni igal päeval mõned näpunäited riietuste, aksessuaaride jms kohta.
____________________________________________________
Esmalt vabandan, et teieni ei jõua täna postitus II maailmasõja ajast (ehk teisipäevane teema, millest oleks postitus loogilises järjekorras ilmunud), vaid hoopis 70datest-80datest: teemaks "Disko pole oluline, punk on põhiline?". Samas - teema lõppu kirjutatud küsimärk tähendab seda, et igal ühel on võimalus otsustada - kas punk on ikka põhiline? Seega sõltub riietetuse valik suuremalt jaolt enda maitsest.

Disko:

Seitsmekümnendatel sai alguse nii-nimetatud diskoajastu: moodi läksid sädelevad rõivad, tupeeritud soengud ja tantsumuusika. Diskomuusika mõjutas moodi tugeval määral. Kandma hakati alt laienevaid rõivaid, väga lühikesi pükse ja isegi trikoosid, platvormkingi ja pükskostüüme või bokseršortse koos kõrgete kontsadega.  In olid haaremipüksid ja leotardid, samuti tibatillukeste looridega Hollywoodi kübarad ja kõrgekaeluseliste pitspluuside ning madalate kingadega kantavad nahkpüksid.
1970. aastatel ilmusid tänavale velvetist, plastikust ja leopardimustrilised disainerteksased, mida kanti koos spordijalatsite või kauboisaabastega, ka ülestõstetud kraega nahkjakiga.Üks  selle aja (paljude silmis) koledamaid sünnitisi oli kihiline mood, kus kanti ''talupojaseelikut'' meremehejakiga, kuid lõpuks asendus ka see mood diskolikuma riietusega.

Eestis olid armastatuimad retuusid ja säärised, lillelised või muidu värvilised kangad. Trendikad olid just neoonsed toonid. Aksessuaaridena kanti suuri (tihti musti) kõrvarõngaid ning palju käevõrusid.
Ka kohev, pisut sasine soeng oli selle moestiili osa. 1970ndatel olid taas moes püsilokid ja keemilised spiraallokid. Populaarseks said lainetavad lahtised keemilised lokid, mis enamasti olid leekivpunased. Selle aja retropuhang tõi tagasi moemaailma ka lühikesed juuksed, vahvlilokid ning juuste triibutamise.
Ehk: sädelevad, värvilised (neoonsed), kirjud, lille-või loomamustritega riided, alt laienevad või väga lühikesed püksid, platvormkingad, looridega kübarad, rohked kirjud aksessuaarid, lühikesed või lokkis juuksed

Punk:

Kui disko oli vaid muusikastiil, siis punk oli, on ja jääb elustiiliks. Punkarite seast võis leida tõelisi anarhiste, kaugelt tundis tõelise rebeli ära aga tema välimusest - pealaele aetud hari või muudmoodi silmatorkav soeng, provotseerivad T-särkid, kobakad või vähemkobakad tanksaapad, ketid, neetidega nahkjakkide juurde käiv kehaosade augustamine ja haaknõelad olid need, mis imagole viimase lihvi andsid. Naiste meik oli must/tumedates toonides ning kaugelt silmatorkav.
Ehk: nahkjakid, needid, haaknõelad, tanksaapad, ketid, silmatorkav soeng, naistel tugev meik

Stiilinädal:
Esmaspäev: 20ndate ja 30ndate idülliline Eesti Wabariik
Teisipäev: II maailmasõja ajal ja järel
Kolmapäev: Hipid ja kuldsed 60ndad
Neljapäev: Disko pole oluline, punk on põhiline?
Reede: Publiku lemmik- unine hommik pidžaama ja sussidega

Kõigile huvilistele! https://docs.google.com/file/d/0B0hrc_YG5ASqUHZNSUtqZE9wRjA/edit?usp=sharing
Stiilinädala ürituse võite leida ka siit:  http://www.facebook.com/events/121443451367471/?fref=ts
Kena koolinädala lõppu kõigile!