reede, 24. jaanuar 2014

Stiilinädala reede- KABAREE A’LA TOULOUSE LAUTREC

Nagu kõik vanemad ja ehk ka osad nooremad lütseumlased teavad, on kohe-kohe käes traditsiooniline stiilinädal. Just nagu varemgi, jõuavad siia blogisse kuni selle nädala lõpuni igal päeval mõned näpunäited riietuste, aksessuaaride jms kohta.  Stiilinädala reedel, 14. veebruaril, ei pea päeval kostüüme kandma ning saab teha väikse hingetõmbepausi õhtuks, mil toimub stiilinädala kokkuvõttev kabareeõhtu aulas, inspireerituna Toulouse Lautreci plakatitest.
_____________________________________________________________________



Esimene kabaree oli 1881. aastal avatud "Le Chat Noir" ("Must kass"), mille peremees oli Rodolphe Salis. Koht oli populaarne, loomeinimesed ja boheemlased käisid seal tihti koos ning veetsid lõbusalt aega. Programm algses kabarees puudus, selle eest hoolitsesid külastajad ise: poeedid lugesid ette oma värskeid töid, muusikud laulsid ja esitasid klaveripalasid, kõik soovijad võisid tantsida ja oma etteaste teha. Säärast keskkonda pakub veel kabaree Lapin Agile Pariisis Montmartre'i künkal.
Säärase asutuse populaarsus oli nii inspireeriv, et järgmise kümne aasta jooksul ilmus Rochechouart'i bulvarile ja Montmartre'i kanti kabareesid nagu seeni pärast vihma. 1889 avati siiani tegutsev "Moulin Rouge". “Moulin Rouge’i “ avamisega  anti kunstnik Henri de Toulouse-Lautrecile töö valmistada seeria postreid “Moulin Rouge’i” kohta. Teised kunstnikud leidsid, et ta tööd on labased, aga Lautrec’i see ei huvitanud Tänapäeva kabareede programm on aga viimseni paika timmitud ja teenib jõuka keskklassi meelelahutuslikke huve. Kuigi alguses tantsis kankaani lihtrahvas ja sel puudus igasugune koreograafia, on sellest nüüd saanud eriline tants, mille vaatamise eest kliendid mitusada eurot välja peavad käima.
Moulin Rouge
Henri de Toulouse-Lautrec oli prantsuse kunstnik. Ta sai kuulsaks Moulin Rouge'i  reklaamplakatiga. Onu avastas varakult tema kunstiande. 1882 lahkus Toulouse-Lautrec oma vanemate lossist ning läks Pariisi. Seal õppis ta  joonistamist ning käis Edgar Degas', Auguste Renoiri ja Édouard Manet' näitustel. Lautrec elas täielikult oma kunstile. Temast sai tähtis postimpressionistlik maalikunstnik ja juugendstiilis raamatuillustraator, kes jäädvustas 19. sajandi lõpu Pariisi boheemlaste elu. Ta elas Montmartre'il ja teda kutsuti Montmartre'i hingeks. Vastu oma vanemate vastuseisust hoolimata nautis ta elu täiel rinnal. 1890. aastal kavandas ta vastavatud kabaree Moulin Rouge afiši, mis tegi ta hoobilt kuulsaks, nii et ta hakkas saama palju tellimusi.
„Ambassadeurs: Aristide Bruant“     
       „La Goulue“  
                              
Kabareestiilis meeste riietuse hulka kuuluvad musta värvi pikad keebid või pintsakud, mille alla käivad üleskeeratud kraega triiksärgid ning lisaks ka kikilips.  Peakateteks on nahast mütsid, kübarad ja kaabud. Moes olid ka velvetjakid ning paljudel kabareeajastu meestel olid vuntsid.




Naised:
Kabareestiilis riietuse olulisemateks tunnusteks on sädelus, karrad ja suled. Nii naiste kui ka meeste riietusesemed olid üsna silmapaistvad. Naised kandsid litritega kaunistatud kleite, korsette ja seelikuid, mille alla sobitati kas võrksukad või retuusid. Väga moodsaks peeti oma kostüümile lisada üle õlgade ulatuv kard. Peakateteks olid sulgedega kaunistatud kübarad, baretid või lihtsalt peapael, millele oli lisatud lihtne detail (nt sulg). Kätte pandi üle küünarnuki ulatuvad kindad ning jalga põlveni ulatuvad mustad saapad või kontsakingad.






Koostajad: Brenda Jaup ja Omar Kõiv, VIII B klass

0 kommentaari:

Postita kommentaar